Szójatejek

A szójáról

Szójatej házilag a Vegan Starral!

A szóját több ezer éve ismerik a távol-keleten, egyike a sokat emlegetett "5 szent gabonának".

A szójabab a hüvelyes növények közé tartozik. A szójaital, köznyelvben szójatej nem más, mint a szójababból főzött ital.

Rendkívüli tulajdonságairól híres: fehérje tartalma a húsokkal vetekszik, ezért a vegetáriánus táplálkozás legfontosabb eleme. Magas a B-vitamin-, és a többszörösen telítetlen zsírsav tartalma, emellett kalciumban is nagyon gazdag. Folsavat és szelént is tartalmaz, melyek jelentős mértékben tartalmaznak olyan mikro tápanyagokat, melyek sejtjeink védelmére szolgálnak. Koleszterint nem, ellenben magnéziumot, mangánt, vasat, cinket nagy mértékben tartalmaz.

A szójatej kimondottan gazdag fitoösztrogénekben, mely segíti a szervezet védekezőképességét a daganatok ellenin harcban. Mindenképpen érdemes ezt a különösen értékes növényt bevonni az étrendünkbe, azonban fontos tudni, hogy a fitoösztrogének nagy mennyiségben a szervezetünk természetes hormon háztartását megzavarhatják. Ezért mint mindenre, a szójára is igaz: mértékletesen kell fogyasztani ahhoz (maximum 800 ml szójatej naponta), hogy az egészségünkre szolgáljon.

A Vegan Star növényitej készítő gép segítségével könnyen és gyorsan készíthet ízletes és egészséges házi szójatejeket!

Az 1-es és 2-es program segítségével akár 300g szójabab felhasználásával is megfőzheti tejét. Fogyassza egészséggel natúr vagy ízesített szójatejeit, gyümölcsös turmixait. Sőt, a kész szójatejből csinálhat szója joghurtot, szója majonézt vagy tofut! 

Szeretne még többet megtudni a szójáról vagy más alapanyagokról? Tekintse meg kisokosunkat.

Hasznos tudnivalók szójatej készítéséhez - szójatej házilag!

  • Bár a Vegan Star Vital készülék száraz és előáztatott szójából is tud italt készíteni, mi mégis mindig előáztatott szójabab használatát javasoljuk. A babból az áztatás során a keserű és a puffadást okozó anyagok kioldódnak, ezáltal finomabb lesz az ital és könnyebb lesz megemészteni. A nyers szójában található egy fehérje emésztésgátló anyag, mely főzés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ennek jelenléte nem okoz gondot, de nem javasolt a fogyasztása hasnyálmirigy megbetegedéseknél, ahol az emésztőenzim elválasztás nem működik megfelelően.
  • Mindig Európából származó, bio vagy organikus szójababot vásároljon. Európán kívül a génmódosított szója gyakori, Európán belül és főleg Magyarországon ez szerencsére tilos. Mindig olvassa el a vásárolt szója (és minden egyéb termék) címkéjét és nézze meg honnan származik.
  • A gépen szójatej készítéshez csak az 1-es és a 2-es programot használja (turmixoláshoz később az 5-öst), mást ne!
  • A tartályt szójatej készítésekor mindig hideg vízzel töltse fel.
  • A szójababot hideg vízben áztassa 5-10 órán át, és lehetőség szerint közben többször cserélje a vizet.
  • A szójababot főzés előtt mindig mossa meg, válogassa át és távolítsa el a szennyeződéseket (pl. kavicsok, idegen gabonák, stb).
  • Kizárólag hántolt szójababot használjon!
  • Fontos tudni, hogy 1 mérőpohár szójabab áztatás után körülbelül a duplájára duzzad. Az Ön által megszokott, a boltokban készen kapható szójaitalokhoz hasonló ízt akkor érhet el, ha kb. 3-4 mérőpohár áztatott (szárazon minimum 2 mérőpohár) babot használ.
  • A natúr szójatej hűtőben több napig is eláll, de fogyasztás előtt mindig rázza fel.
  • A nagyon savanyú gyümölcsöktől a szójatej könnyen megalvad, ezért érdemes kb. 24 órán belül elfogyasztani.
  • Feldobhatja az ital ízét, ha készítés előtt mandulát (héj nélkül), diót, mogyorót, szezámmagot, esetleg pisztáciát tesz a tartályba. Még finomabb ízt érhet el, ha ezeket előtte meg is pirítja egy kis olajon.
  • Édesítésnek adjon az italhoz cukrot, mézet, juharszirupot, de csak az ital kihűlte után, ugyanis a cukor leéghet.
  • Ízesítheti a natúr italokat vaníliával, csokoládéval, kakaóval, mogyóró-, mandula-, kesudió- vagy makadámiakrémmel. Ezeket azután adja az italhoz, hogy egy kicsit kihűlt.
  • Ha sűrűbb italt szeretne, adjon egy-két evőkanál rizst a szójababhoz bekészítéskor.
  • Kókusz reszeléket azért érdemes mindig az italhoz adni, mert segít elkerülni, hogy az ital nyákos állagú legyen. Amennyiben intenzívebb kókuszos ízt szeretne adni az italnak, növelje 2 mérőpohárnyira a kókuszreszelék mennyiségét. Használhat kókusz chipset is.
  • Hogy az ital még krémesebb legyen, adjon mindig egy-két evőkanál növényi olajat az italhoz elkészítés előtt. Használjon olíva-, szezám-, dió-, len-, mogyoró vagy bármilyen más Ön által kedvelt olajat.
  • A gyümölcsöket mindig akkor adja az italhoz (kivéve körte), ha az teljesen kihűlt. Ha nyári frissítő italt szeretne, tegye hűtőbe a natúr italt, majd amikor egészen hideg, akkor turmixolja össze a gyümölccsel az 5-ös programon.
  • Ha az ital nem olyan homogén, ahogy Ön szeretné, a program lejárta után indítsa el még egyszer az 5-ös turmix programot.
  • A leszűrt masszát (kókusz reszelék és szója) felhasználhatja müzlibe, muffinba, vagy más süteményekbe. Egyéb receptjeink között több javaslatot is talál.
  • Ha fagyasztott gyümölcsöt használ, először mindig hagyja kiolvadni a gyümölcsöket és öntse le a kiolvadt levet.
  • Egyes emberek számára a szója allergizáló lehet, ekkor az étrendben kerülendő a fogyasztása. Gyerekeknél 3 éves kor alatti fogyasztás nem ajánlott.
  • Minden szójatermék nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz. Azok a személyek, akiknek a kórtörténetében oxaláttartalmú vesekő szerepel, kerülnie kell a szójatermékek fogyasztását. Azoknak a nőknek, akiknek ösztrogénérzékeny melldaganatuk volt vagy van, a szójabevitelüket legfeljebb heti négy adagra kell korlátozniuk.

További szójatejes receptek

Szójából, mandulából, esetleg kölesből is készítene italokat? Nézzen szét a többi receptünk között!

Szójatej programok

Ismerje meg az egyes programokat és hogy segítségükkel milyen típusú italokat tud készíteni.

Tippek, trükkök

Hogy még profibb legyen, ismerje meg tippjeinket és trükkjeinket!

Rendelje meg még ma a Vegan Start, hogy fittebb és vitálisabb legyen!


Megrendelés