Magtejek

Olajos magokból készült ital recepek

Házi mandulatej és egyéb olajos magból készült tejek a Vegan Starral!

Az olajos magok (dió, mogyoró, mandula, tökmag, lenmag, szezámmag) és a belőlük készült italok és olajok valóságos tápanyagbombának tekinthetőek: proteinek, rostok, E-vitamin és ásványi anyagok (cink, vas, szelén, magnézium és kalcium) található bennük.

Emellett gazdagok esszenciális zsírsavakban, amelyek nélkülözhetetlenek az idegrendszer, a  hormonháztartás és a sejtszerkezet egészségének fenntartásához, emellett erős gyulladásgátó hatásuk miatt számtalan betegség esetén gyógyhatásúak.

A magok nagyon magas fehérjetartalmuk miatt kiváló a diétázók, sportolók, vegetáriánusok számára, illetve mindenkinek aki szeretne odafigyelni az egészségére. Az olajos magok nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, ezért fogyasztásuk hatásos a szabad gyökök ellen.

A dióból, mogyoróból, mandulából és egyéb olajos magból készült italokat a köznyelv diótejnek, mogyorótejnek, mandulatejnek, stb. nevezi, hiszen mind kinézetében, mind funkciójában helyettesítheti a tejet laktóz érzékenység, vagy tejfehérje allergia esetén.

Az olajos magok gyakran allergének, ezért 3 év alatti gyermekeknek nem ajánlott fogyasztásuk, és felnőttek is legyünk óvatosak első alkalommal.

A Vegan Star növényi tejkészítő automata segítségével könnyen és gyorsan készíthet olajos magokból egészséges italokat. Készítesen házi mandulatejet, diótejet, szezámmag tejet, vagy próbálja ki különlegesebb magital receptjeink egyikét. 

Szeretne többet megtudni az olajos magokról? Tekintse át a magok fő jellemzőit kisokosunkban.

Hasznos tudnivalók magtejek készítéséhez

  • A magokat az ital elkészítése előtt áztassa be 2 órára, ugyanis a bennük lévő enzimgátló anyagok inaktiválódnak, és könnyebb lesz őket megemészteni.
  • Használjon héj nélküli mandulát, mogyorót, ugyanis a héjban lévő keserű anyagok az egész italt keserűvé tehetik. Ha nem kap boltban héj nélküli magot, Ön is könnyen leszedheti azt. A kiválasztott magot forrázza le annyi vízzel, hogy ellepje, és hagyja állni 5 percig. Ezután öntse le a vizet, és könnyen le tudja szedni a héjat. A forró vízben ugyanis a héj fellazul. A magot utána szárítsa meg ha nem szeretné egyből elfogyasztani. Ha italt szeretne belőle készíteni, a meghámozott magot áztassa további 2 órán át.
  • Az ínyencek a magokat az intenzívebb íz elérése érdekében egy kicsit megpiríthatják egy kis olajon.
  • Mindig hideg vizet öntsön a VeganStar Vital tartályába az ital készítésekor.
  • Az italt sűrítheti egy-két evőkanál rizzsel. A rizst mindig válogassa át, mossa le, majd áztassa 2 órán át hideg vízben, mielőtt elkezdené elkészíteni italát.
  • A magokból készült italok hűtőben több napig is elállnak, de fogyasztás előtt érdemes őket felrázni.
  • Édesítésnek adjon az italhoz cukrot, mézet, juharszirupot, de csak az ital kihűlte után, ugyanis a cukor leéghet.
  • Ízesítheti a natúr italokat vaníliával, csokoládéval, kakaóval. Ezeket azután adja az italhoz, hogy egy kicsit kihűlt.
  • Kókusz reszeléket azért érdemes mindig az italhoz adni, mert segít elkerülni, hogy az ital nyákos állagú legyen. Amennyiben intenzívebb kókuszos ízt szeretne adni az italnak, növelje 2 mérőpohárnyira a kókuszreszelék mennyiségét. Használhat kókusz chipset is.
  • Hogy az ital még krémesebb legyen, adjon mindig egy-két evőkanál növényi olajat az italhoz elkészítés előtt. Használjon olíva-, szezám-, dió-, len-, mogyoró vagy bármilyen más Ön által kedvelt olajat.
  • A receptekben az italokat a 3-as programon javasoljuk elkészíteni, mert ezzel érheti el a legkrémesebb eredményt. Amennyiben azt szeretné, hogy még több vitamin maradjon italában, használja a 4-es bio programot is – ez esetben kevésbé sűrű italt kap.
  • A gyümölcsöket mindig akkor adja az italhoz (kivéve körte), ha az teljesen kihűlt. Ha nyári frissítő italt szeretne, tegye hűtőbe a natúr italt, majd amikor egészen hideg, akkor turmixolja össze a gyümölccsel az 5-ös programon.
  • Ha az ital nem olyan homogén, ahogy Ön szeretné, a program lejárta után indítsa el még egyszer az 5-ös turmix programot.
  • Ha fagyasztott gyümölcsöt használ, először mindig hagyja kiolvadni a gyümölcsöket és öntse le a kiolvadt levet.
  • A leszűrt masszát (kókusz reszelék és mag törmelék) felhasználhatja müzlibe, muffinba, vagy más süteményekbe. Egyéb receptjeink között több javaslatot is talál.

További receptek

Szójából, rizsből, esetleg kölesből is készítene italokat? Nézzen szét a többi receptünk között!

Programok

Ismerje meg az egyes programokat és hogy segítségükkel milyen típusú italokat tud készíteni.

Tippek, trükkök

Hogy még profibb legyen, ismerje meg tippjeinket és trükkjeinket!

Rendelje meg még ma a Vegan Start, hogy fittebb és vitálisabb legyen!


Megrendelés