Gabonatejek

Gabona italok bevezető

Saját zabtej, kölestej, tönkölytej a Vegan Starral!

A Vegan Star Vital segítségével könnyedén készíthet zab-, árpa-, köles-, amaránt (disznóparéj)-, tönköly- vagy hagyományos búza italokat. A köznyelvben ismert „zabtej” a legnépszerűbb a fent felsoroltak közül, de érdemes változatosan használni a különböző gabonákat, hiszen mindegyik fogyasztása más-más előnyöket rejt. Olvasson az egyes gabonák élettani hatásairól bővebben kisokosunkban.

A gabonaitalok nemcsak nagyon finomak, de fogyasztásuk kedvező hatással lehet a szívbetegségek és egyes daganatok kockázatának csökkentésére. Miután az italba a gabona egésze belekerül, így az olyan, mint egy teljes kiőrlésű kenyér, vagyis tartalmazza a gabona héját, a korpát is. Ennek fogyasztása a magas rost tartalom miatt kedvezően hatnak az emésztésre, de említésre méltó B-vitamin tartalma is.

A Vegan Star növényi tejkészítő géppel többféle képpen is készíthet gabona italokat. Sűrűbb és krémesebb zabtejhez használja a 3-as programot, de ha még egészségesebb italt szeretne (pl. körtés köles ital), akkor használja a 4-es bio programot

 

Szeretne többet megtudni a gabonákról? Tekintse át a magok fő jellemzőit kisokosunkban.

Hasznos tudnivalók gabonatejek készítéséhez

  • A gabonát mindig válogassa át, mielőtt elkezdené elkészíteni italát a Vegan Star Vital készülékben.
  • Hántolatlan gabonát soha ne használjon a Vegan Star Vital készülékben.
  • Mindig hideg vízzel töltse fel a készülék tartályát.
  • A natúr gabona ital hűtőben több napig is eláll, de fogyasztás előtt mindig rázza fel.
  • A gyümölcsös verziókat érdemes a készítés napján elfogyasztani.
  • Feldobhatja az ital ízét, ha készítés előtt mandulát (héj nélkül), diót, mogyorót, szezámmagot, esetleg pisztáciát tesz a tartályba. Még finomabb ízt érhet el, ha ezeket előtte meg is pirítja egy kis olajon.
  • Édesítésnek adjon az italhoz cukrot, mézet, juharszirupot, de csak az ital kihűlte után, ugyanis a cukor leéghet.
  • Ízesítheti a natúr italokat vaníliával, csokoládéval, kakaóval, mogyóró-, mandula-, kesudió vagy makadámiakrémmel. Ezeket azután adja az italhoz, hogy egy kicsit kihűlt.
  • Ha sűrűbb italt szeretne, adjon egy-két evőkanál rizst az italhoz.
  • Kókusz reszeléket azért érdemes mindig az italhoz adni, mert segít elkerülni, hogy az ital nyákos állagú legyen. Amennyiben intenzívebb kókuszos ízt szeretne adni az italnak, növelje 2 mérőpohárnyira a kókuszreszelék mennyiségét. Használhat kókusz chipset is.
  • Hogy az ital még krémesebb legyen, adjon mindig egy-két evőkanál növényi olajat az italhoz elkészítés előtt. Használjon olíva-, szezám-, dió-, len-, mogyoró vagy bármilyen más Ön által kedvelt olajat.
  • A receptekben az italokat a 3-as programon javasoljuk elkészíteni, mert ezzel érheti el a legkrémesebb eredményt. Amennyiben azt szeretné, hogy még több vitamin maradjon italában, használja a 4-es bio programot is – ez esetben kevésbé sűrű italt kap.
  • A gyümölcsöket mindig akkor adja az italhoz, ha az teljesen kihűlt. Ha nyári frissítő italt szeretne, tegye hűtőbe a natúr italt, majd amikor egészen lehűlt, akkor turmixolja össze a gyümölccsel az 5-ös programon.
  • Ha az ital nem olyan homogén, ahogy Ön szeretné, a program lejárta után indítsa el még egyszer az 5-ös turmix programot.
  • A leszűrt masszát (kókusz reszelék és megfőtt rizs) felhasználhatja müzlibe, muffinba, vagy más süteményekbe. Egyéb receptjeink között több javaslatot is talál.
  • Ha fagyasztott gyümölcsöt használ, először mindig hagyja kiolvadni a gyümölcsöket és öntse le a kiolvadt levet.

További receptek

Szójából, rizsből esetleg mandulából is készítene italokat? Nézzen szét a többi receptünk között!

Programok

Ismerje meg az egyes programokat és hogy segítségükkel milyen típusú italokat tud készíteni.

Tippek, trükkök

Hogy még profibb legyen, ismerje meg tippjeinket és trükkjeinket!

Rendelje meg még ma a Vegan Start, hogy fittebb és vitálisabb legyen!


Megrendelés