Miért fontos a lúgosítás?



Szervezetünk sav-bázis egyensúlya alapvető, hogy egészségesek maradjunk. Miért jelent gondot az elsavasodás?

Amit a lúgosításról mindenkinek tudni kell …

Szervezetünknek van egy ideális sav-bázis egyensúlya (mértékegysége a pH), ami viszonylag szűk tartományban mozog - 7,35 és 7,45 között. Viszonylag egyszerűen mérhető nyálunk vagy vizeletünk pH értéke (5-7,5 között ideális), melyből információt kaphatunk szervezetünk savasságáról. A szervezet ugyanis igyekszik a vér pH értékét semlegesen tartani, és a felesleges savakat és lúgokat vizelettel bocsátja ki.

Testünk savasodását három nagy tényező okozhatja:

  • savas táplálkozás
  • metabolikus szindróma, mely egy komplex anyagcsere zavar (sajnos egyre gyakoribb napjainkban a nőknél, összefügg az inzulin rezisztenicával és a PCO alapja is egyben)
  • kilégzési problémák

Cikkünkben első sorban a savas táplálkozással foglalkozunk.

Napjainkban a legtöbb készétel savas kémhatású. Nemcsak alapvető összetevőik savas kémhatásúak, de a rengeteg adalékanyag, melyet a kész élelmiszerek tartalmaznak, mind savakkal terhelik szervezetünket. Testünk csodálatosan intelligens egység, mely folyamatosan az egyensúlyra és az ideális működésre törekszik, ezért  túlzott savasodás esetén nem tehet mást, mint próbálja semlegesíteni azokat és bizonyos szerveinket többlet működésre ösztönzi (lúg termelés).

Hosszú távon az elsavasodott szervezet fogékonyabb a betegségekre, az elhízásra és az ezzel járó számos problémára (szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség), illetve ma már számos kutatás igazolta, hogy a savasodás összefügg a csontritkulással is.

Lúgosító diéta

Törekedjünk arra, hogy étrendünk 75%-a lúgos ételekből és italokból álljon (azokból is minél többet nyersen fogyasszunk), és csak 25%-át tegyék ki a savas kémhatásúak. Ezen kívül fogyasszunk sok szénsavmentes ásványvizet és zöld teát.

Lúgosító ételek és italok:

alma, ananász, avokádó, áfonya, bab, bambuszrügy, banán, bogyófélék, borsó, brokkoli, burgonya, citrom, csicseriborsó, csipkebogyó, cukkini, datolya, dinnye, eper, fehérrépa, fejes saláta, fokhagyma, füge, gesztenye, gombák, grapefruit, gyógyteák, hüvelyesek (kivéve lencse), juharszirup, kajszibarack, káposzta, karalábé, karfiol, kásák, káposzta, karalábé, kelkáposzta, kókuszdió, köles, körte, lucerna, mandarin, mandula, mangó, mazsola, meggy, melasz, málna, méz, frissen facsart narancslé, napraforgó mag, olíva bogyó, olívaolaj, őszibarack, padlizsán, papaya, paradicsom, paszternák, petrezselyem, póréhagyma, rebarbara, répa, retek, ribzili, sárgarépa, savanyú káposzta, spárga, spenót, szamóca, szeder, szénsavmentes ásványvíz, szójabab, szőlő, torma, tök és tökfélék, tökmag, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika

Savasító ételek és italok:

alkohol, árpa, aszalt szilva, baromfihús, borjúhús, búza, cukor, édesség, cseresznye, dió, ecet, fekete teák, földimogyoró, garnélarák, kávé, kenyér, kukorica, lazac, lekvárok, lencse, máj, majonéz, makaróni, marhahús, margarin, pulyka, rizs, sajt, sonka, sós kekszek, szilva, szénsavas üdítők (cola, fanta, stb.), szénsavas ásványvíz, tápióka, tojás, tőkehal, vaj, zab, zselatin.

Hogyan segít a Vegan Star a helyes sav-bázis egyensúly megtartásában?

A Vegan Star növényi tejkészítő gép segítségével könnyedén és gyorsan készíthet egészséges, mindenféle mesterséges adalékoktól mentes, lúgos kémhatású italokat. Így képes lesz ellensúlyozni az általános táplálkozás során óhatatlanul is túlsúlyba kerülő savas ételek okozta problémákat. A Vegan Star segítségével készíthet bio mandulatejet, kókusztejet, kölestejet vagy szójatejet és ízesíthető mézzel vagy akár juharsziruppal. Ezek az italok és összetevők mind lúgos kémhatásúak! Vagy akár ezeket az italokat kombinálhatja lúgos gyümölcsökkel, zöldségekkel. Sőt, a Vegan Starral krémleveseket is készíthet lúgosító zöldségekből (pl. borsó, brokkoli, gomba), vagy kását is készíthet, mely szintén kiváló lúgosító étel.

A „receptek” menüpont alatt rendszeresen talál majd hasznos recepteket és ötleteket, hogy tudja még változatosabban és ízesebben felhasználni a különböző összetevőket. Látogasson vissza máskor is vagy iratkozzon fel Facebook oldalunkra!

Miért fontos a lúgosítás?

REGGELI AKCIÓS CSOMAG!

A Vegan Star Active növényi tejkészítő most 59 999 Ft-ért az Öné lehet!
REGGELI AKCIÓ! Rendelje meg most a Vegan Start és a Salzburgi Pelyhesítőt együtt hogy reggelije még egészségesebb legyen!

több infó

Rendelje meg még ma a Vegan Start, hogy fittebb és vitálisabb legyen!


Megrendelés