A laktozérzékenységről

LAktózérzékenységről

A laktózérzékenységről általában

A laktózérzékenység napjaink népbetegsége. Európában átlagosan a felnőtt lakosság 10-30%-át érinti a betegség. A tejcukor, más néven laktóz lebontásáért a szervezetben a laktáz enzim felel, mely időszakosan vagy állandó jelleggel hiányozhat az emberi szervezetből. A tejcukorbontó enzim termelődését örökletes tényezők is meghatározzák, valamint érdekes, hogy különböző népcsoportoknál más-más az intoleráns emberek aránya. Nyugat-Európában és Amerikában, ahol a tejfogyasztásnak ezeréves hagyománya van, kevesebb az érzékeny ember, míg Távol-Keleten és Afrikában akár 85%-ot is elérheti az érintettek száma.


Prímér és szekundér típusú intolerancia

A teljes laktáz hiány (prímér típusú intolerancia) nagyon ritka, általában vele született rendellenesség. Csökkent működés (szekundér típus) valamilyen bélbetegség vagy genetikai adottság miatt jöhet létre, azonban a szervezetben ilyenkor is található bizonyos mennyiségű enzim. Ennek köszönhetően bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztható panaszok nélkül, de ennek tolerancia szintje egyénenként változik.

A laktáz enzim a magzati életben alakul ki az ember szerveztében, 3 éves korban éli el aktivitásának csúcsát, majd ez után folyamatosan csökken. Ezzel magyarázható, hogy míg fiatalkorban nem volt probléma a tejtermékek fogyasztásával, a kor előre haladtával megjelentek az intolerancia tünetei.

 A laktózérzékenység nem azonos a tejfehérje allergiával! 

A tejnek két fő érzékenységet-kiváltó összetevője a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje. Ezek hasznosítása szervezetünkben különböző módokon történik. A tejfehérje bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Tejfehérje allergia esetén a szervezet immunrendszerének működési zavara van, ezért az kóros immunválaszt ad, mely az egész testre kihat: kiütést, hányást, hasmenést, hasi fájdalmakat, súlyos esetben fulladásos tüneteket okozhat. A tejcukor (laktóz) bontása a vékonybélben történik, a laktáz enzim segítségével. Amennyiben ez az enzim részben vagy teljesen hiányzik, úgy a laktóz bontása nem történik meg és emésztetlenül jut tovább a vastagbélbe, emiatt puffadást, görcsöket, gázokat és hasmenést okozhat. Alapvető különbség tehát, hogy a tejfehérje allergia az immunrendszer zavarából ered, míg a tejcukor érzékenység egy enzim hiányából. 

 A laktózérzékenyek étrendje

Korábban említettük, hogy a laktózérzékenység szintje egyénenként változik. Van, akinél minimális mennyiség elfogyasztása után is jelentkeznek a tünetek, de vannak akiknek csak a tejben lévő nagyobb tejcukor tartalom okoz gondot.

Jótanácsok az étrend összeállításához:

  • A tejtermékeket (tej, tejföl, joghurt, vaj) helyettesítse növényi eredetű változatokkal. Tej helyett fogyasszon szójatejet, zabtejet, rizstejet, gabonából vagy olajos magból készült italokat, illetve ezekből készült tejszínt. A Vegan Star növényi tejkészítő gép segítségével pillanatok alatt elkészítheti házilag ezeket az italokat, melyek frissek, finomak és nem utolsó sorban adalékanyag mentesek.
  • Túró helyett érdemes tofut használni. A Vegan Star növényi tejkészítő gép segítségével készített szójatejből készíthet tofut, szója joghurtot, majonézt.
  • Vajból és tejfölből válassza a laktóz mentes változatot.
  • Sajtok közül fogyaszthatóak a kemény és félkemény sajtok, pl. parmezán, ementáli, cheddar, edami, óvári, de a mennyiségekkel kapcsolatos kísérletezés az Ön feladata.
  • Ajánlott a gabonákat kása formájában elfogyasztani. A Vegan Star ebben is segítségére lehet, hiszen a készülékben könnyen készíthet zab- vagy köles kását.
  • Főzelékek elkészítésében szintén segítségére lehetnek a növényi tejek, melyeket sima tej helyett használhat. Amennyiben sűrűbb tejet készít, könnyebb dolga lesz a főzelékek vagy krémlevesek sűrítésében. 
  • Kész kenyér, pékáru és sütemények esetében mindig nézze meg a címkéket, ugyanis gyakran a használnak a pékárukban tejet, ezáltal laktózt. 
  • Gyakran a húskészítmények (felvágottak, pástétomok) is tartalmaznak laktózt, ezért érdemes megnézni mindig az összetevőket.
  • Amennyiben elkerülhetetlen az egyes tejtermékek fogyasztása bizonyos helyzetekben (pl. vendégség, étterem), tartson magánál laktáz tablettát, melyet megvásárolhat drogériákban és patikákban. 

Tipp

Mivel a tejtermékek a laktózérzékenység esetén mindenképpen kikerülnek valamilyen mennyiségben az étrendből, érdemes a kalcium és D-vitamin pótlásra figyelni. Az olajos magok, köztük is a dió, a mák, a mandula, a napraforgó mag kiváló a kalcium pótlására. Készítsen diótejet, mogyorótejet, mandulatejet és más olajos magból készült italt a Vegan Star növényi tejkészítőben!

Laktózérzékenység esetén segít a Vegan Star

Ne keserdjen el, laktózintolerancia esetén sem kell lemondania a finom fehér italokról, kávé gazdagítókról és turmixokról. Fogyasszon tej helyett növényi tejeket! Készítsen a Vegan Star növényi tejkészítő gépben házilag szójatejet, rizstejet, mandulatejet, kókusztejet, zabtejet, vagy bármely más Ön által kedvelt gabona- vagy olajos magitalt. A készülék pillanatok alatt megfőzi tápláló, vitaminokban és rostokban gazdag italát. Az Ön által készített ital nemcsak nagyon mindig friss és finom lesz, de adalékanyag és tartósítószer mentes. Készítse el saját natúr, kakaós vagy gyümölcsös növényi tejét, szója joghurtját vagy tofukészítő formánk segítségével saját tofuját. A Vegan Star mindezekben segítségére lesz!

 

Ajánlott oldalak:

www.laktozerzekeny.hu

www.taplalekallergia.hu

www.allergiakozpont.hu

Rendelje meg még ma a Vegan Start, hogy fittebb és vitálisabb legyen!


Megrendelés